Blomster og verdenssyn – Aktuel udstilling på Statens Museum for kunst

Statens Museum for Kunst er netop nu aktuel med udstillingen Blomster og verdenssyn. Udstillingen er opbygget ud fra tre forskellige måder – syn, sans og symbol – man op igennem tiden har betragtet blomster på i billedkunsten.

Billede

“Blomster har altid været et elsket motiv i kunsten. Men blomsterbilleder er andet og mere end blot gengivelser af blomster fra virkeligheden. Blomsterne bærer forskellige betydninger alt efter det kunstværk og den funktion de indgår i. Tolkningen af blomsterne forandrer sig med tiden, og derfor har vi kaldt udstillingen Blomster og verdenssyn.” – Uddrag af udstillingens information.

Det symboliserende verdenssyn

I måden at tænke på søger man efter symboler. Blomsterne symbolisere andet i samfundet og relaterer til Den store Fortælling. Kunstværkernes blomster er symboler

Det observerende verdenssyn

I måden at søger man efter forskelle. Naturens fænomener skal observeres, identificeres og klassificeres i et logisk system. Naturhistorien skrælles ren for betydning (myter, astrologi mm), som nu synes uvedkommende for den store fortælling om verdenen som et system af ordnede tegn. Kunstværkernes blomster kan være uden symbolsk betydning.

Det moderne og postmoderne verdenssyn

I måden at tænke på bliver mennesket som individ centrum. De moderne videnskaber og mennesket opstår som nye genstandsfelter (samfundsøkonomi, biologi, lingvistik, filosofi, litteraturhistorie, kunsthistorie etc.) De store fortællinger om verdenen udfordres og dekonstruere.

BilledeBilledeBilledeBilledeBilledeBillede

Jan Theodor de Bry, Blomsterbundter i vaser, 1590-1600 

BilledeBilledeBillede

Jan Baptist van Fornenburgh, Blomter, udateret

På et stenbord ligger et par roser og stilke af forglemmigej og liljekonval lidt henkastet sammen med enkelte andre blomster. Er firben kommer ind i lyskeglen fra venstre, og en mus afgrænser billedhandlingen mod højre.

Billede

Joris van Son, Stenkartouche med guirlande af blomster og frugter, 1664

BilledeBilledeBilledeBillede

Hendrik Schoock, Blomsterstykke, udateret

BilledeBilledeBilledeBillede

Det er muligt selv at sidde og tegne på museet i denne lille bog – et genialt tiltag hvis du spørg en kunsthistoriestuderende. Beskueren bliver aktiveret og forholder sig til udstillingen.

Billede

Udstillingen er aktuel til og med den 20. oktober 2013

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s